”Käsinpoimittu erikoisjoukko ja kollektiivi ihmisiä valtavirran ulkopuolella”


ANNUKKA VESAN

Annukka 40+, leikkimielinen kasvatustieteen maisteri, erityisluokanopettaja, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja, taksinkuljettaja, myyjä…

Olen aina kokenut olevani erityis- ja aistiyliherkkä ja impulssiivinen. Onneksi minulla on ollut ja turvallinen ja stabiili kasvuympäristö (KIITOS VANHEMMILLENI <3), että on vältytty äärimmisyyksiin meneviltä nuoruuden hairahduksilta. 
Koulussa olin vilkas, “häirikkö”.  Koin saavani usein epäoikeudenmukaista kohtelua opettajilta. Koskaan en tarkoittanut olla paha tai ilkeä. Lähdin helposti kaikkeen mukaan, pääasiassa kiellettyyn, tai keksin itse jonkun älyttömyyden, sen pidemälle miettimättä. Jälki-istunnossa tulikin vietettyä aikaa useinkin, varsinkin yläluokilla. 
Koulussa kokemani epäreiluuden vuoksi aloin ajatella jossain vaiheessa yläluokilla: “Jos minä olisin ope, en ikinä tekisi tai sanoisi oppilaalle noin…” Tuo ajatus jäi kytemään mieleeni. Kun oma perhe oli jo perustettu, päätin alkaa kulkemaan kohti opettajan opintoja. 

Halusin “pelastaa”, ja muuttaa  koulumaailmaa omalta osaltani,

ettei kukaan oppilas/opiskelija/asiakas joutuisi koskaan kokemaan yhtä nöyryyttäviä ja itsetuntoa alentavia kommentteja opettajilta mitä itse aikanaan peruskoulussa sain. 
Tieni työelämässäkään, erityisluokanopettajana, ei ole ollut helppo. Olen kohdannut joillain kouluilla työpaikkakiusaamista ja häirintää humoristisen ja rennon persoonani takia. Minua on myös leikkisästi kutsuttu “hulluksi”, “adhd:ksi” tai muuksi vastaavaksi. Minusta se on loukkaavaa.  Onneksi olen saanut itseluottamustani vahvistettua opiskelijoiltani, ja muutamilta työkavereiltani saamani positiivisen palautteen vuoksi. Alan pikkuhiljaa eheytyä ikävistä kokemuksistani ja alan uskaltaa olla minä. 

Kiitos kaikille jotka ovat minua elämäni aikana auttaneet ja tukeneet. Yritän parhaani mukaan pistää tätä hyvää kiertoon auttamalla ja tukemalla muita. 

”Erilaisuus on rikkaus. ❤️”
Peace ✌


KAISA LÄHTEENMÄKI

”Elämä on paljon helpompaa, kun ei yritä olla normaali.”

Olen Kaisa, oman elämäni Peter Pan. Olen sinkoillut sinne ja tänne. Mieli on vienyt moniin paikkoihin ja tuonut jos jonkinlaista kokemusta elämästä. Mulle elämä on yhtä oivallusta. Nautin tällä hetkellä siitä kuinka siistiä on elää aivojen kanssa, jotka kokevat kaiken oppina. Aina elämä ei ole ollut noin, toisessa päässä leppoisuutta on asunut täydellisyyttä tavoitteleva ja virheitä välttävä Kaisa. 
Oivalluttavaa on ollut ymmärtää, että turha yrittää päästä siihen mihin toisten ei tarvitse edes yrittää. Tärkeintä on ollut löytää oma tapa elää ja olla. Harjoittelu jatkuu edelleen. 

Myytti: lapsellinen säätäjä

 Saan usein kuulla, kun teen jotain, että olen lapsellinen tai hullu. Tämä väite liittyy tilanteisiin, joissa mm. hassuttelen, laulan spontaanisti riimitetyn synttärilaulun, imitoin jotain henkilöä. Kuittaan tilanteet yleensä tokaisemalla: KYLLÄ! ja mulla on vielä diagnoosit siihen. Olen siis todellisuudessa vain innostunut, spontaani ja luova.
”Ollaan hulluja toisillemme!”
–kokemustoimija Kaisa

Kaisa voi avata mm. seuraavia teemoja

-työelämä ja ADHD
-mullistava aikuisiällä saatu diagnoosi
-lennokas mieli
-elämä ennen ja nyt

”Kova työ palkitaan aina, ei heti, mutta aina.” Marco Netterberg

Toimin seuraavilla alueilla: Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa
Ota yhteyttä: kaisa(at)adhd-rinki.fi


AAPO HEINONEN

Oikeet asiaa, parhaani mukaan”

Näin jälkeenpäin ajateltuna mun ADHD on ollut tosi klassinen. Hyvä kasvuympäristö on suojellut äärimmäisiltä dopamiinin hakureissuilta, mutta äärettömän levoton ja impulsiivinen olen aina ollu.

”Impulsiivisuus ei ole aina huono juttu.”

Se on antanut huikeet kyydit. On tullu ja menty sen enempää miettimättä, ilman sen suurempaa pelkoa. Rohkeutta, jotkut sanoisivat. Levottomuutta, toiset sanoisivat.
Olen nauttinut näillä seikkailuilla adhd- aivoistani. Kun ihmiset ympärillä ovat pystyneet rakentamaan jatkuvuutta ja saavuttamaan tavoitteita, niin olen kärsinyt adhd-aivoistani. Miksi mä en saa tehtyä mitään loppuun? 
Monta vuotta ajelehdittuani työpaikasta toiseen, löysin selityksen kaikelle- kantapään kautta, niinkuin kaikki oppimani. Mulla on oikea syy menneisyydelle. Ja mikä vielä tärkeämpää, mulla on iso lupaus ja toivekkuus tulevaisuudesta. 

”Haluun jakaa omaa tarinaani, jotta voin kertoa, miten kuljen kohti omaa potentiaaliani.”

Nyt erityisopettajana kohtaan samoja haasteita joka päivä, joita itse olen koulussa ja koulun ulkopuolella kärsinyt. ADHD vaikuttaa kaikkeen: ihmissuhteisiin, kouluun/työelämään, minäkuvaan jne. 
Oon löytänyt hiljalleen omia toimivia työkaluja, joita olen jakanut tarinani kautta muun muassa muille opettajille, oppilaille, neuropsykiatrisille valmentajille ja opettajaopiskelijoille. Haluan tehdä maailmasta jokaiselle sopivan. Haluan, että ihmiset ymmärtävät, mitä se vaatii niiltä, jotka siihen potentiaalin esille tulemiseen pääsevät vaikuttamaan. 
ADHD on supervoima. Pakko sen olla. Kysy vaikka meiltä.

Aapo voi avata mm. seuraavia teemoja

-koulu ADHD-opettajan ja -oppilaan silmin, vinkkejä oppilaan kohtaamiseen
-elintapojen merkitys
-ADHD ja parisuhde Tiian kanssa

Ota yhteyttä: aapo(at)adhd-rinki.fi


TIIA TUOMAINEN

”Yhteisen hyvän edistäminen on välillä tärkeämpää kuin oikeassa oleminen”

ADHD on diagnoosi, joka näkyy minun elämässä päivittäin. Opettajan työtä tehdessä se on yksi keskeisimpiä päiviä värittäviä tekijöitä, aivan kuten kotona. Kotona puolisoni ADHD tuo elämään vauhtia, uusia käänteitä ja ajoittaista hampaiden kiristystä. Oma lujapäisyyteni, tietämyksen kautta kehittynyt ymmärrys ja erityisesti rakkaus on muuttanut ADHD:n meidän elämässä yhteiseksi voimavaraksi. Samalla se on tehnyt musta välittävän ja rohkean opettajan, jolle kaikista tärkeintä on oppilaiden hyvinvointi ja jaksaminen. Sillä tiellä olen edelleen, oppilailta oppimassa ja heitä opettamassa.

Usein törmää kritiikkiin siitä, kuinka opettaja ei halua auttaa ADHD-oireista lasta tai kuinka ne eivät tajua diagnoosista mitään. Työskennellessäni opettajana erilaisissa työyhteisöissä olen huomannut, kuinka välittäviä, sydämellä työtä tekeviä opettajia tämä maa pitää sisällään. Opettajia, jotka haluavat auttaa, tukea ja kannustaa jokaista lasta ja nuorta. Tätä tarinaa haluan kertoa. 

”Elämä ADHD-oireisen puolisona on opettanut paljon ADHD:sta, erilaisuudesta ja erityisesti minusta itsestä.” 

Tiesin puolisoni ADHD:sta jo kauan ennen diagnoosia, niin suuresti se elämässämme näkyi. Huumorin kautta ollaan selvitty monesta, ja se on kantava voima ihan kaikessa. ”Kyllä se niin on, että meidän parisuhteeseen kuuluu raivoa ja rakkautta” tuumasi puoliso juhlapyhien järjestelyn yhteydessä. Ajoittaisen ruusuilla tanssimisen lisäksi kovaääninen palautekeskustelu, hampaiden kiristys ja lopulta tilanteelle nauraminen ovat toimintamalleja, jotka aika ajoin kuuluvat arkeemme. Harmaata, tylsää tai ennalta-arvattavaa elämä ADHD-oireisen puolisona ei kuitenkaan koskaan ole.

Tiia voi avata mm. seuraavia teemoja

-ADHD puolison silmin
-ADHD koulumaailmassa -rikkaus ja rakkaus

Ota yhteyttä: tiia(at)adhd-rinki.fi


RAMI ROPPO

”Oikeet ihmiset tekee oikeita asioita.”

Taivaallinen ralli jatkuu. Kaikkien tilanteiden mies inspiroimassa ja auttamassa ihmisiä löytämään potentiaalinsa. Haastan vallitsevat normimme ja näytän ne mahdollisuudet, joita massasta poikkeava yksilö voi saavuttaa.

Peruskysymykseni ovat aina poikenneet normista. Elämäni alkua hallinnut kaaos teki minusta soturin, joka haki taistelua ja voittoa kaikista mahdollisista tilanteista. Suunnitelmat ja unelmat ympärilläni olivat massiivisia ja harhaisia – ja sitä myöten toteutus kuin suoraan elokuvista. Voittoja tuli keinoista välittämättä. En oppinut kunnioittamaan ketään enkä mitään. Tämä elämäntapa ajoi yhä uudestaan takaisin kaaokseen vahingollisten ihmissuhteiden, roolien, ns. duunien ja dopamiininhakureissujen muodossa.

”Ratkaisu oli yksinkertainen (ja erittäin haastava): muutin kaiken.”

Ensinnäkin tavoitteen ja sitä myöten ratkaisun. Nöyrä, rento ja kunnioitukseen perustuva elämä perustuu omaan nöyryyteen, rentouteen ja itsekunnioitukseen. Luotettavat ihmissuhteet perustuvat luotettavuuteen eli omaan rehelliseen toimintaan.

Tällä uudelleenkoodauksella tavoittelen ja teen sitä, mitä oikeasti olen tullut tänne tekemään: kohtaamaan ja tukemaan niitä ihmisiä, jotka ovat syystä ja toisesta jääneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Tätä taistelua käyn elämäni loppuun asti kiitollisena ja sapelit teroitettuna.

Rami voi avata mm. seuraavia teemoja

-ADHD & traumaattinen lapsuus
-ADHD & päihdeongelma, muutos on mahdollinen ja mahdollisuus
-ADHD — piilotettu supervoima

Rami kertoo elämästään ADHD:n kanssa Ylen Akuutissa,
katso ”ADHD:n piilevä voima” Ylen Areenasta.

Ota yhteyttä: rami(at)adhd-rinki.fi